Vježbe koje pomažu u odvikavanju od nikotina

Samo pušači znaju koliko je mukotrpan i dugotrajan proces odvikavanja od cigareta.

Osim raznih sredstava koji se mogu kupiti na tržištu, ali i zdravih namirnica, postoje i vježbe koje vam mogu pomoći da se lakše otarasite ove loše navike.

Ove vježbe su inspirisane jogom, odnosno tehnikom disanja koja se koristi u ovoj disciplini. Riječ je o dubokom udisaju i izdisaju – iz stomaka, pomoću kojeg se razvijaju i treniraju disajni putevi, a to znači da ih možete očistiti od otrova koji se vremenom talože.

Najbolja stvar je što vam za izvođenje vježbi nije potrebna nikakva posebna priprema, one su veoma lagane, a najbolje je da ih ponavljate ujutru i tokom dana i u trenucima kada osjetite veliku želju za nikotinom. Odmah ćete primijetiti da želja za cigaretama nestaje.

Prva vježba

Svaki put kada poželite da zapalite cigaru, probajte da napustite zatvoren prostor i vrijeme provedete na vazduhu. Stojite uspravno i potrudite se da opustite svaki dio tijela. Potom napravite dubok udah i zadržite dah nekoliko sekundi. Sada postepeno izdahnite, a na kraju samog izdaja ponovo zadržite dah nekoliko sekundi. Vježbu je potrebno ponavljati deset puta.

Napomena: U početku se može desiti da nakon više ponavljanja vježbe osjetite blagu vrtoglavicu. Ne brinite, ona je povezana sa zasićenjem mozga kiseonikom.

Druga vježba

U trenucima kada imate goreću želju da zapalite cigaretu, potrebno je da sporo udišete vazduh kroz nos, a potom ga malo brže izdišete. Na početku prakticiranja vježbu radite polako, a kasnije ubrzajte tempo. Vježba se sastoji iz 30 udaha i izdaha, potom slijedi minut odmora, a broj ponavljanja je pet. (avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close