U toku obnova Partizanskog groblja u Mostaru – građani oduševljeni

Ovih dana radi se na obnovi Partizanskog spomen-obilježja u Mostaru, zaštićenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Reakcije građana su i više nego pozitivne, a radnici JP “Parkovi” vrijedno rade na uređenju zelenih površina i okruženja spomenika.

“U ovome trenutku rekonstrukcija se odvija u sedam faza, gradi se kaldrma, čiste se fasade od grafita, oživjet će se zdenac, sigurnosna kućica”, kazao je Alija Behram, predsjednik udruženja Mostarski krug i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir, koji se, na poziv Radmila Brace Andrića, prije njegove smrti, uključo u proces obnove Partizanskog spomenika.

Behram dodaje da bi radovi na uređenju Partizanskog spomen obilježja trebali biti gotovi do 9. maja, kako bi se na ovom mjestu obilježio Dan pobjede nad fašizmom.

Grad Mostar je za održavanje Partizanskog spomen groblja, čišćenje i održavanje zelenila u ovogodišnjem Budžetu izdvojio 30.000 KM.

Nedavno je u krugu Partizanskog spomen groblja postavljena i kućica za zaštitare i na koju su postavljene kamere.

Pokretači projekta obnove ovog spomenika ranije su rekli kako će za obnovu biti potrebno manje od milion KM.

Partizansko groblje remek djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.

Projektom izgradnje spomenika je bilo predviđeno 810 grobnih mjesta, ali je prikupljeno je samo 560 ostataka poginulih boraca, od čega je 8 narodnih heroja. Njihovi ostaci su položeni u betonske komore, ispod grobnih obilježja, dok su kosti iz zajedničkih grobnica položene u spomen-kosturnicu u polukružnoj niši u kojoj se polažu vijenci. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća starog grada. (haber.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close