U Siriji i Iraku poginulo 76 državljana BiH

U Siriji i Iraku poginulo je 76 državljana Bosne i Hercegovine, navedeno je u izvještaju bh bezbjednosnih službi koji je u posjedu Žurnala.

Među poginulima je najmanje četvoro djece, te pet žena koje su na teritoriju Sirije i Iraka otišle sa svojim muževima koji su bili pripadnici “Islamske države”. Tome treba dodati još pet osoba koje su rođene na teritoriji BiH, ali su u Siriji i Iraku ratovali ili boravili kao državljani drugih evropskih zemalja. Zubejr Imširović rođen je u Bihaću 1999 godine.

Njegovi roditelji, potom, prelaze da žive u Gornju Maoču, odakle odlaze u Siriju. Poginuo je krajem juna 2015. godine, prilikom bombardovanja grada Jarabulusa. Ahmed Laidi, sin Ridhe, pastorak bh državljanina Emira Ališića. Rođen je 2000. godine, a kao sedamnaestogodišnjak je poginuo 2017. godine u prijestolnici ISIL-a Raki.

Preostalo troje djece zasad nije identifikovano, ali istražni organi raspolažu informacijama da je dvoje djece stradalo prilikom bombardovanja kuće u kojoj je živjela porodica Valdesa Karića. Valdes je u Siriju otišao 2014. godine zajedno sa suprugom Eminom Ahmetović i dvoje djece. Prilikom bombardovanja, 19. februara 2016. godine, avio bomba pogodila je kuću u kojoj su živjeli, te su svi poginuli. Prema policijskim informacijama, Emina Ahmetović je prilikom pogibije bila trudna.

Fatima Mahmutović je također stradala u Siriji. Rođena je 1957. godine u BiH. Poginula je 2014. godine prilikom granatiranja. I njena dva sina, Mirzet i Jasmin, poginuli su u Siriji. Obojica su stradali od autobombe 2016. godine.

Azra Dukić porijeklom je iz BiH. Rođena je 1987. godine, a u Siriju je otišla iz Njemačke. Bezbjednosne službe raspolažu informacijama da je umrla prirodnom smrću u julu 2016. godine. Esmira Kargić-Dogan rođena je 1991. godine u Jajcu. Njen suprug Amir Kargić poginuo je kao pripadnik ID, dok se ona, u februaru 2017. godine, ugušila od dima zajedno sa sinom iz braka sklopljenog u Siriji.

Posljednja žena, porijeklom iz BiH, koja je poginula u Siriji je Ines Redžepagić. Iako je rođena na Kosovu 1995. godine, ona je živjela u Sarajevu, odakle je sa suprugom Benjaminom Tanovićem otišla u Siriju. Benjamin je poginuo u novembru 2015. godine, dok je Ines stradala u martu 2018. godine u okolini Abu Kamala. U martu ove godine, takođe u okolini Abu Kamala, u napadu dronom ubijena su trojica bh državljana.

U pitanju su Ines Midžić zvani Salahadin iz Bihaća, Eduard Durguti zvani Musa iz Zenice, te Naser Arnaut iz Sarajeva. Sva trojica bili su aktivni ratnici ID, te su se pojavljivali na nekoliko propagandnih video poruka te terorističke organizacije. (tuzlanski.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *