Plašite se Facebooka? Google ipak zna puno više o Vama

Korisnici Facebook – a bili su zapanjeni kada se otkrilo da su njihovi podaci koje su ostavili na toj društvenoj mreži korišćeni bez njihovog znanja, međutim drugi tehnološki gigant čuva još višeinformacija o vama – u pitanju je Google, piše “Espreso“.

Jedan korisnik, Dilan Kuran, nedavno je provjerio koliko podataka o njegovim aktivnostima na internetu Gugl zapravo skadišti, i bio je šokiran.

Kuran je otkrio da je Gugl o njemu prikupio 5.5 gigabajta podataka, što je isto kao 3 miliona dokumenata iz Majkrosoft vorda. Fejsbuk je sakupio 600 megabajta što je jedako 400.000 Majkrosoft vord dokumenata.

Čak i kada je izbrisao svoju istoriju pretraživanja i oduzeo pristup Fejsbuku i Guglu, i dalje je na Gugl drajvu ostalo dosta njegovih podataka.

Gugl čuva sve internet adrese na koje ste se ulogovali, slike koje ste gledali i linkove na koje ste kliknuli.

 

 

Takođe, Gugl uvek zna gde se nalazite, naravno ako vam je uključena lokacija, a bilježi sva mjesta na kojima ste bili i obaviještava vas koliko vam treba do mesta na koje idete.

Gugl na u posebnoj bazi čuva vašu istoriju pretraživanja. Tako da iako je obrišete na kompjuteru ili telefonu, Gugl je i dalje ima, sve dok je ne obrišete na svim uređajima.

Ova kompanija vam izbacije reklame na osnovu vaših preferencija, koje “pogađaju” zahvaljujući podacima koje imaju o vama – vašem polu, rodu , starosti, hobijima, interesovanjima, statusu veze, pa čak i težini i prihodu.

Takođe, čuvaju se podaci o aplikacijama koje koristite, koliko dugoih koristite, sa kime komunicirate preko njih, u kojim državama vaši prijatelji žive…

I historija pregledanih snimaka na Jutjubu takođe se skadišti na Guglu.

Zaključak je – Gugl zna sve o vašoj onlajn istoriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close