Olakšano zapošljavanje za visokokvalifikovane radnike u Njemačkoj-minimalna godišnja plata 37752 eura

Novi vid dozvole boravka se zvaničano zove “EU Blue Card”. Pored toga za kvalifikovanu stručnu radnu snagu biće uvedena i boravišna dozvola u svrhu traženja radnog mjesta prenosi Njemačka ambasada Sarajevo.

Uslovi za podnošenje zahtjeva

“Plavu kartu EU” može dobiti osoba koja je završila studij u Njemačkoj. U slučaju da visokoškolska diploma nije stečena u Njemačkoj onda je važno da diploma u Njemačkoj bude priznata ili da se polaže usporedivi ispit.

Pored toga, podnosilac zahtjeva mora dokazati da će on u Njemačkoj raspolagati godišnjom bruto platom u iznosu od najmanje 48.400,- eura. To se može učiniti tako što će priložiti Ugovor o radu ili neki drugi dokaz o obavezujućoj ponudi za radno mjesto.

Posebnosti za visokokvalifikovana zanimanja koja su u nedostatku

Za visokokvalifikovane radnike koji se uklapaju u profesije koje su u Njemačkoj posebno tražene, važi niži minimalni platni prag. On trenutno iznosi 37.752,- eura godišnje. U ta zanimanja spadaju:

– inženjeri,

– naučnici,

– matematičari,

– informatičari kao i

– doktori humane medicine.

Postupak izdavanja vize
Za ulazak u Njemačku potrebno je u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za izdavanje vize u svrhu zapošljavanja. Dozvolu za boravak pod nazivom “Plava karta EU” potom izdaje Ured za strance u Njemačkoj.

Valjanost “Plave karte EU”
Prilikom prvog izdavanja “Plave karte EU” će biti ograničena na period važenja predočenog ugovora o radu uz dodatna tri mjeseca, ali maksimalno do četiri godine. Vlasnik “Plave karte EU” može nakon 33 mjeseca dobiti stalnu dozvolu boravka ukoliko se radni odnos nastavlja. Ukoliko se dokaže da poznavanje njemačkog jezika doseže nivo B1, u tom slučaju se već nakon dvije gdine može dobiti stalna dozvola boravka.

Bračni partneri i djeca
Bračni partner i djeca vlasnika “Plave karte EU” mogu dobiti dozvolu boravka bez predočavanja dokaza o poznavanju njemačkog jezika.

Federal Employment Agency (Federalna agencija za zapošljavanje)

Bez obzira na to da li ste u Srbiji ili vec  u Njemackoj posao je najbolje tražiti teko Interneta. Traženje posla je najbolje početi od sajtova državnih institucija kao što su:  Federal Employment Agency, International Placement Service, EURES. Najveći njemački portal za pretragu poslova sajt Federal Employment Agency (BA) agencije. Jedan od osnovnih ciljeva agencije je da pomogne ljudima u Njemačkoj u traženju posla. Na njihovim stranicama je moguće pretražiti bazu podataka slobodnih radnih mjesta. Pretragu je moguće raditi na engleskom njemačkom I  francuskom jeziku, no ipak većina oglasa je samo na njemačkom jeziku prenosi blog.sljaka.com
Za više informacija posetite sajt: https://www.arbeitsagentur.de/

izvor : www.euskola.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close