Njemačka traži 17.000 medicinskih radnika iz inostranstva, plata 2.500 eura

„Najveći izazov će predstavljati pronalazak ovih radnika.” Trenutno postoji 17.000 otvorenih radnih mjesta za njegovatelje, a savezna vlada planira usvojiti zakon za dodatnih 8.000 njegovatelja. Da bi se popunila slobodna radna mjesta treba se uticati i na to da se kvalifikovani radnici koji su napustili svoj posao vrate na radna mjesta. Posao pored toga mora postati atraktivniji tako što će radnici biti plaćeni prema kolektivnim ugovorima, a i više radnika mora biti edukovano.

Passauer Neue Presse objavio je odgovor savezne Agencije za zapošljavanje na upit Poslaničkog kluba Ljevice u Bundestagu – prošle godine je širom Njemačke angažovano 10.181 najamnih radnika u zdravstvu i medicinskoj njezi, hitnoj službi i akušerstvu. Godine 2014. ovaj broj je iznosio 7.374. U oblasti gerijatrijske njege 2017. godine angažovano je više od 7.500 najamnih radnika, a tri godine ranije – 5.850.

Prema izvještaju, najamni radnici zarađuju dosta manje od regularno zaposlenih. Kada je u pitanju puno radno vrijeme mjesečna bruto plata u oblasti njegovateljstva, hitne službe ili akušerstva krajem 2016. godine iznosila je 3.203 eura – za najamne radnike plata je bila manja i iznosila je 2.579 eura.

Sabine Zimmermann, porpatorol za tržište rada poslaničkog kluba Ljevice za ovaj list je izjavila: „Zdravstveni radnici i negovatelji ne smiju biti jeftina radna snaga koja služi za maksimizaciju profita firmi koje se bave iznajmljivanjem radnika.” Kvalifikovanu radnu snagu Njemačke će dobiti samo ukoliko ponudi dobre uslove rada, zaključuje ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close