Ko ne upiše dijete u školu kazna i do 5.000 KM!

Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi.

Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Zapadnohercegovačkom, gdje će se sa 100 do 5.000 KM kazniti roditelj, odnosno skrbnik, koji bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu.

 Odmah reagiraju

Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona. Ta oblast je u opisu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a neodgovorni roditelji mogu biti kažnjeni u rasponu od 200 do 1.000 KM.

– Prethodnih godina zbog nemogućnosti utvrđivanja matičnih brojeva djece nisu izricane novčana kazne – rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke.

 

 

Opravdani razlozi

– Do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali je bilo slučajeva da dijete napusti školovanje. U posljednjoj godini zabilježeno je takvih pet primjera. Uglavnom su to djeca romske populacije, mada ima i drugih.

Dijete ne dolazi na nastavu i to dođe do suda, gdje sudije odrede kaznu na osnovu procjene materijalnog stanja porodice. Kada dođe ta kazna, roditelj mora vratiti dijete u školu – kaže Mensur Sinanović, resorni ministar.

U RS od 100 do 500 KM

Ukoliko roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu, kazne u RS iznose od 100 do 500 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog toga što nisu upisali djecu u osnovnu školu. Kažnjavanje takvih roditelja, kazali su za “Avaz” u resornom ministarstvu, u nadležnosti je osnovnih škola, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad.(avaz.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *