Kako jutarnje trčanje učiniti lakšim ?

Znamo da vam je jako teško naterati sebe ujutru da odete na trčanje. Međutim, kada se naviknete da vežbate ujutru to će vam preći u rutinu i nećete moći da zamislite dan bez jutarnjeg trčanja. Kako biste olakšali sebi da vam ovaj trening “ne pada” teško imamo nekoliko saveta za vas.

Planiranje treninga

Ono što mnogi koji praktikuju jutarnje trčanje ističu kao bitan zadatak je, kao i kod svakog drugog treninga –planiranje treninga unaprijeed. Teško je od samoga sebe očekivati da ćete ujutro imati ideju i motivaciju za planiranje treninga. Jedino što će vam tada pasti na pamet jeste „snooze“ na vašem alarmu i nastavak spavanja.

Ako unaprijeed isplanirate treninge, barem na nedeljnom nivou, ujutro kad ustanete znaćete koji zadatak je pred vama i moći ćete se prepustiti uživanju u tišini, svježem vazduhu i ljepoti prirode, a to je ono što mnoge navede da se zaljube u jutarnje treninge.

Planiranje pražnjenja crijeva

Redovni trkački treninzi primoraće vas da obratite pažnju na ritam rada vaših crijeva. Naime, aktivnost poput trčanja pozitivno utiče na rad crijeva, pa se preporučuje da se odradi velika nužda pre početka trčanja, jer je velika šansa da će se ta potreba stvoriti u toku samog treninga.

Ukoliko se probudite punih creva, već nakon 2-3 minuta zagrevanja u vašem domu, možete pokrenuti rad creva i obaviti nuždu pre početka glavnog dela treninga.

Obratite pažnju kako namirnice koje jedete uveče, prije spavanja, utiču na vašu probavu, pa birajte one koje vas neće potjerati  čim počnete da trčite.

Ako se ova fiziološka potreba ipak dogodi, planirajte trčanje u blizini vaše kuće/stana, kako biste bez problema mogli da odradite nuždu i nastavite sa trčanjem.

 

Morate imati slobodan dan/dan odmora ili dan lakšeg treninga

Ono što većina doživi u prvoj nedelji kada započne sa jutarnjim treninzima je nedostatak snage za cijeli trening.  Svi će se susresti sa osjećajem da ustanu, spreme se i krenu da trče i kada žele da istrče uobičajenu rutu, noge jednostavno – „ne slušaju“! Rezultati neće izostati ako se pojedini treninzi odrade u nižem intenzitetu.

Odvojite dovoljno vremena za trening

Neke treninge moguće je odraditi vrlo brzo nakon buđenja. Ali, treninge trčanja na dužim dionicama potrebno je malo bolje planirati, pa iskusniji savjetuju da ustanete malo ranije, pojedete kvalitetan obrok, pravilno se zagrejte i krenete. Upravo to malo više vremena za pripremu i zagrijavanje može biti ključ uspjeha u odrađivanju dugih dionica.(lepotaizdravlje.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *