Kako do posla u Švicarskoj

U poređenju sa drugim zemljama u Švicarskoj ima malo nezaposlenih.

Uprkos tome, zahtjevi koji se postavljaju osobama koje traže posao, su veliki. Svjedočanstva i diplome su veoma važni. Znanje njemačkog jezika je važan preduslov za skoro svaki posao.

Kvalifikacije

Za skoro svaku profesiju u Švicarskoj od velike važnost su stručne kvalifikacije, diplome i stručna usavršavanja. Diplome stečene u inostranstvu nisu uvijek priznate. Prilikom traženja posla jako su važne kvalifikacije i preporuke od prethodnih poslodavaca (Arbeitszeugnis). Za većinu radnih mjesta znanje njemačkog jezika je neophodno.

Naći radno mjesto

Oglasi za radna mjesta se nalaze u dnevnim novinama i na raznim internet portalima. Pored toga postoje i privatne kancelarije za posredovanje u traženju posla. U Švicarskoj nije neuobičajeno da se neka firma telefonskim putem kontaktira i pita za slobodno radno mjesto. Ovaj način je moguć i u slučaju da ta firma nije raspisala konkurs. Javni regionalni centri za posredovanje kod traženja posla (RAV) takođe mogu pomoći. U njihovim prostorijama stoje na raspolaganju kompjuteri i dnevne novine, kao i savjetnici koji pružaju besplatne savjete nezaposlenima.

Molba za posao

Uobičajeno je da se za neko slobodno radno mjesto konkuriše pismenim putem. Molba za posao treba da sadrži biografiju, motivaciono pismo i kopije od: diploma, svjedočanstava i preporuka od prethodnih poslodavaca. Ako je poslodavac zainteresovan, onda će on pozvati na intervju, lični razgovor (Vorstellungsgespräch).  Razni mjesta nude besplatnu pomoć za pisanja molbi.

Kako biste pronašli posao u Švicarskoj, morate tražiti na što više različitih lokacija.
Ponude za posao možete pronaći u dnevnom tisku ili u rubrici malih oglasa u dnevnim novinama.
Posao možete tražiti u novinama iz  njemačkog i iz francuskog govornog područja Švicarske.Sve se više poslova nudi na specijaliziranim web stranicama, kao što su:

jobsuchmaschine.ch (ponude za posao na web stranicama kompanija)
monster.ch (svi poslovi, tražite posao po kantonima)
jobpilot.ch (svi poslovi, poslovi za studente, vježbeničke pozicije, stažiranje)
jobwinner.ch (radnici s iskustvom)
jobs.ch (radnici s iskustvom, uglavnom za njemačko govorno područje Švicarske)
jobscout24.ch (svi poslovi)
swissclick.ch (iskusni radnici)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *