Crna Gora izbori – prvi put kandidat za predsjednika žena

U Crnoj Gori se danas održavaju predsjednički izbori, a 532.599 građana s pravom glasa birat će između sedam kandidata za novog šefa države, među kojima je prvi put u historiji i jedna žena kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović.

Osim nje, zanimljivost ovih izbora je i povratak na političku scenu Mila Đukanovića, aktuelnog lidera vladajućeg DPS-a, kojemu se daju najveće šanse da zamjeni Filipa Vujanovića.

Njegovu predsjedničku kandidaturu podržali su koalicijski partneri DPS-a – Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca, Albanska alternativa i Demokratska partija.

U utrci za nasljednika aktualnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića sudjeluju i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) Mladen Bojanić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, te kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Do sada su funkciju predsjednika Crne Gore obnašali – aktuelni predsjednik Filip Vujanović (tri puta), Momir Bulatović (dva puta) i Milo Đukanović (jednom).

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu bude imao 50 posto plus jedan važeći glas. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine važećih glasova, održat će se drugi krug glasanja u kojem će građani birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Glasanje će pratiti 152 promatrača iz 39 zemalja, uključujući 122 dugoročna i kratkoročna promatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 zastupnika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Evropskog parlamenta.

Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) s 300 promatrača i Centar za monitoring (CEMI) s više od 1.000 promatrača. (klix.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *